Skowronek

 

 

To niewielki ptaszek o beżowo- szarym upierzeniu, na głowie ma widoczny krótki, czubek. Skowronki zamieszkują pola, łąki , pastwiska, bagna i pagórki. Tam wśród traw zakłada swoje gniazdo. Skowronki żywią się owadami, które zbierają z ziemi i roślin. Skowronki słyną z przepięknego śpiewu o świcie.

Treść jest rozpowszechniana na licencji GNU Free Documentation License